Mediatörler, İran’ı nükleer programında taviz vermeye zorlayarak ateşkes müzakerelerini yeniden başlatmayı hedefliyor.
Mediators gündem: Giriş
Bu girişim, ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’ın yedi günlük bir ateşkes önerisini reddetmesinin ardından Mediators gündeminde yer aldı.
İran’ın Nükleer Programı Üzerine Müzakere Çabaları
The Wall Street Journal’ın haberine göre, medyatörler, İran’ın nükleer programında bir hareket sağlamak için uzun vadeli bir çaba içinde. İran Dışişleri Bakanı Abbas Araghchi, NBC News’e yaptığı açıklamada, “Savaşın yeniden başlamasına tamamen hazırız” dedi. Araghchi, Trump’ın kararının ardından İran’ın müzakerelere açık olduğunu ancak askeri eylemlere yanıt vereceklerini belirtti.
Qatari Başbakanı Sheikh Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani, New York’taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yaptığı açıklamada, “Bu çatışma oldukça karmaşık” ifadesini kullandı.
Türkiye’nin Diplomatik Rolü
Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu sırasında Ankara’nın uluslararası düzeyde daha adil bir düzen inşa etme çabalarını vurguladı. Fidan, Türkiye’nin ulusal çıkarlarını koruma, bölgesel barış ve istikrarı güçlendirme konusundaki kararlılığını ifade etti. Fidan, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, “Ülkemizin haklarını ve menfaatlerini korumak için aynı kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz” dedi.



