Muğla’da Lavanta Hasadı İçin Geri Sayım Başladı
Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Yerkesik Yeniköy’de hayata geçirdiği Koku Vadisi Projesi, tıbbi ve aromatik bitki üretimini desteklemeye devam ediyor. Özellikle kadın üreticilerin aktif rol aldığı proje kapsamında lavanta hasadı için geri sayım başlarken, önümüzdeki günlerde düzenlenecek Lavanta Şenliği ile üreticiler ve vatandaşlar bir araya gelecek.
Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen proje, bitkisel üretimin artırılması, üretim kalitesinin yükseltilmesi ve sürdürülebilir kırsal kalkınmanın desteklenmesi amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.
Kadın Üreticilerin Emeği Ekonomiye Kazandırılıyor
Koku Vadisi Projesi kapsamında başta lavanta olmak üzere tıbbi ve aromatik bitkilerin üretimi teşvik edilirken, S.S. Yerkesik Tarımsal Kalkınma Kooperatifi üyesi kadın üreticiler de üretim sürecinde önemli rol üstleniyor.
Kooperatif bünyesinde lavantadan elde edilen sabun, kolonya, şampuan ve benzeri ürünler işlenerek katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülüyor. Böylece tarımsal üretim yalnızca ham maddeyle sınırlı kalmıyor, üreticilere ek gelir sağlayan yeni ekonomik fırsatlar oluşturuluyor.
Distilasyon Tesisi Üretime Değer Katıyor
Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan Distilasyon Tesisi, lavanta, kekik ve adaçayı gibi tıbbi aromatik bitkilerden uçucu yağ elde edilmesine imkân tanıyor.
Tesiste işlenen ürünler; kozmetik, kişisel bakım ve kolonya üretiminde kullanılarak hem iç pazarda hem de ihracatta ekonomik değer oluşturuyor. Böylece üreticiler ürünlerini daha yüksek katma değerle değerlendirme fırsatı yakalıyor.
Lavanta Şenliği Ziyaretçileri Ağırlayacak
Hasat döneminin başlamasıyla birlikte Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından Koku Vadisi’nde Lavanta Şenliği düzenlenecek.
Şenlik kapsamında ziyaretçiler lavanta hasadına tanıklık edebilecek, üretim sürecini yakından inceleme fırsatı bulurken mor renge bürünen lavanta bahçelerinde doğayla iç içe keyifli vakit geçirebilecek.
Başkan Aras: “Üreticimizin Emeğini Katma Değere Dönüştürüyoruz”
Kıyı Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, kırsal kalkınmanın üreticinin güçlenmesiyle mümkün olduğunu belirterek, Muğla’nın bereketli topraklarında üretim yapan vatandaşların yanında olmaya devam ettiklerini söyledi.
Aras, Koku Vadisi Projesi ile kadın üreticilerin emeğini katma değeri yüksek ürünlere dönüştürdüklerini ifade ederek, Distilasyon Tesisi sayesinde üreticilerin yalnızca ürün yetiştirmediğini, aynı zamanda işleyerek daha fazla gelir elde edebildiğini vurguladı. Lavanta, kekik ve adaçayı gibi tıbbi aromatik bitkilerden elde edilen ürünlerin hem yurt içinde hem de uluslararası pazarda değer gördüğünü belirten Aras, üretimden pazarlamaya kadar uzanan süreci güçlendirmeye devam edeceklerini kaydetti.



