Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Luzmar havuzlarda fiber aydınlatma - 0252 317 07 07

Yeni Parti, Meclis’te Asgari Ücret Teklifi Sundular

Yeni Parti, asgari ücretin 45 bin 800 TL’ye çıkarılması ve emekli aylıklarına ek ödemeler yapılmasını talep etti.

Yeni Parti, asgari ücretin 45 bin 800 TL'ye çıkarılması ve
Bilge Medya - Fikrinizi görünür kılar - 0535 628 31 91

Yeni Parti, asgari ücretin 45 bin 800 TL’ye çıkarılması ve emekli aylıklarına ek ödemeler yapılmasını talep etti.

YENİ gündem: Asgari Ücret Talebi

Yeni Parti Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, Meclis’te gerçekleştirdiği basın toplantısında asgari ücret ve emekli aylıklarıyla ilgili YENİ gündem oluşturacak önemli bir kanun teklifini kamuoyuyla paylaştı. Günaydın, Genel Başkan Özgür Özel’in de imza verdiği teklifte asgari ücretin en az 45 bin 800 TL’ye yükseltilmesi talep edildiğini duyurdu.

Emekli Aylıkları İçin Ek Ödeme Önerisi

Günaydın, teklif kapsamında işçi ve esnaf emeklilerine 22 bin 248 TL ilave ödeme yapılmasını önerdiklerini ifade etti. Bu düzenleme ile emekli aylıklarının 45 bin 800 TL seviyesine çıkarılmasının hedeflendiğini belirtti. Ayrıca, memur emeklilerine yönelik bir düzenleme hakkında da konuşan Günaydın, memurlara verilen seyyanen zammın emeklilere de yansıtılması gerektiğini vurguladı. Memur emeklilerine aylık 25 bin 153 TL ilave ödeme yapılmasını talep ettiklerini açıkladı.

Faiz Beklentileri ve Ekonomik Durum

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2026 yılı asgari ücretinin 28 bin 75 TL olarak belirlendiğini duyurmuştu. Türkiye’de net asgari ücret, 2025 yılında 22 bin 104 lira 67 kuruş olarak belirlenmişti. Bu durum, toplamda yüzde 27’lik bir zam yapılmış olduğunu gösteriyor.

Öte yandan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 22 Ekim’de açıklayacağı faiz kararı öncesinde piyasalarda büyük bir merakla bekleniyor. Goldman Sachs ve Societe Generale gibi uluslararası yatırım bankaları, politika faizinin mevcut yüzde 37 seviyesinde tutulacağını öngörüyor. Ancak, piyasa beklentileri arasında 100 baz puanlık bir indirim bekleyen ekonomistler de bulunuyor. AA Finans’ın gerçekleştirdiği bir anket sonucunda, 20 ekonomistten 19’u faiz indirimi bekliyor.

Eğitimde Yeni Düzenlemeler

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 26 Ekim itibarıyla tüm ortaokul ve liselerde uygulanacak yeni ortak yazılı sınav sistemine ilişkin kamuoyunda yer alan tartışmalara yanıt verdi. MEB, yeni sistemin öğretmenlerin iş yükünü artırdığı ve pilot çalışma yapılmadan hayata geçirildiği iddialarını yalanladı. Bakanlık, sistemin saha araştırmalarına dayandığını ve öğretmenin sınavdaki yetkisinin korunduğunu vurguladı.

Eğitim-İş sendikası ise 10 Kasım 2026’da yapılması planlanan ortak yazılı sınavların ertelenmesini talep etti. Sendika, bu tarihin Atatürk’ü anma günü olduğunu hatırlatarak, sınavların başka bir güne alınmasını istedi. Eğitim-İş, ortak yazılı sınav sisteminin öğretmenlerin mesleki özerkliğini yok saydığını ve ölçme-değerlendirme süreçlerini merkezileştirdiğini ileri sürdü.

İtfaiyecilerin Mesleki Statüsü

CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, itfaiyecilerin mesleki statüsünün güçlendirilmesi amacıyla TBMM Başkanlığına kanun teklifi sundu. Teklif, Devlet Memurları Kanunu’nda “İtfaiye Hizmetleri Sınıfı” oluşturulmasını ve bu sınıftaki birinci derece kadrolar için 3600 ek gösterge belirlenmesini öngörüyor. Durmaz, itfaiyecilerin yangınların yanı sıra trafik kazaları, çökmeler, patlamalar ve diğer afetlerde kurtarma görevleri üstlendiğini belirtti.

### Sonuç

Yeni Parti’nin asgari ücret ve emekli aylıkları ile ilgili önerileri, Türkiye’nin ekonomik durumu ve sosyal adalet konusundaki tartışmaları yeniden gündeme taşıyor.

İlgili Haberler