Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türkiye’de Yüksek Teknoloji Üretimi 1 Trilyon Lirayı Aştı

Türkiye’nin yüksek teknoloji üretimi, 2025 yılında 1 trilyon Türk lirasını geçti.

Türkiye'nin yüksek teknoloji üretimi, 2025 yılında 1 trilyon Türk lirasını

Türkiye’nin yüksek teknoloji üretimi, 2025 yılında 1 trilyon Türk lirasını geçti.

Yüksek Teknoloji Üretiminde Production Ekonomi ile Yeni Bir Dönem

Türkiye, 2025 yılında yüksek teknoloji üretim değerinin 1 trilyon Türk lirasını (yaklaşık 28 milyar dolar) aşacağını duyurdu. Türkiye İstatistik Kurumu (TurkStat) verilerine göre, sektörde toplam 479,164 işletme faaliyet gösteriyor ve bu işletmelerden 60,161’i orta-yüksek teknoloji, 4,070’i ise yüksek teknoloji kategorisinde yer alarak production ekonomi alanında önemli bir yer tutuyor.

Bu veriler, Türkiye’nin yüksek teknoloji alanındaki büyümesini ve gelişimini gözler önüne seriyor. 2021 yılında 2,892 olan yüksek teknoloji işletmesi sayısı, 2025 yılı itibarıyla %40 artışla 4,070’e ulaştı. Ayrıca, bu işletmelerde çalışan işçi sayısı da 119,326’dan 142,779’a yükseldi. Bu durum, Türkiye’nin yüksek teknoloji üretiminde önemli bir ivme kazandığını gösteriyor.

Ekran Turizmi ve Türk Dizileri

Türkiye, uluslararası alanda başarılı Türk televizyon dizilerine destek vererek, bu dizilerin global popülaritesini ülkenin turizm destinasyonlarına olan ilgiyi artırmak için kullanmayı hedefliyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türk yapımlarının artık 170’ten fazla ülkede yaklaşık 1 milyar izleyiciye ulaştığını belirtti.

Ersoy, “Ekranda yaratılan ilginin seyahat talebine, seyahat talebinin de Türkiye için daha yüksek turizm değerine dönüşmesini istiyoruz” dedi. Bu bağlamda, Türkiye’nin İletişim Başkanlığı tarafından düzenlenen üç günlük etkinlikte, Türk dizilerinin tanıtımı ve ekran turizminin önemi vurgulandı. Ayrıca, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) ile işbirliği yaparak, Türk yapımlarının turizm kampanyalarıyla bağlantısını güçlendirmek için çeşitli projeler geliştiriliyor.

Yeni Destek Sistemleri

Kültür ve Turizm Bakanlığı, televizyon dizilerine verilen destek sistemini değiştirdi. Ayrıca, uluslararası performansın hangi yapımların destek alacağı konusunda daha büyük bir rol oynaması bekleniyor.

Yunanistan ile Savunma Anlaşması

Öte yandan, Yunanistan, Türkiye ve İran’dan gelebilecek potansiyel tehditlere karşı İsrail ile 3.6 milyar dolarlık bir hava savunma sistemi satın almak için anlaşma imzalamaya hazırlanıyor. Bu anlaşma, Yunanistan’ın hava savunma sistemini güçlendirmeyi amaçlıyor ve İsrail’in savunma sanayisi tarihindeki en büyük ihracat anlaşması olma özelliğini taşıyor. Bu durum, Yunanistan’ın Türkiye ile artan gerilimler karşısında güvenlik koordinasyonunu güçlendirmeye yönelik adımlar attığını gösteriyor.

Bu gelişmeler, Türkiye’nin hem yüksek teknoloji üretiminde hem de uluslararası alanda tanıtım faaliyetlerinde önemli bir dönüm noktasına ulaştığını ortaya koyuyor.