Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmî Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesiyle, Kutup Bölgeleri Koordinasyon Kurulu oluşturuldu. Kurul, Türkiye’nin Arktika ve Antarktika’daki bilimsel çalışmalarını yönlendirecek stratejik bir yapı olarak öne çıkıyor.
Genelgede, kutup bölgelerinin jeostratejik, ekonomik ve ekolojik açıdan giderek artan önemi vurgulandı. Buzul erimelerinin küresel iklimi, ekolojik dengeyi, enerji arzını, yeraltı kaynaklarına erişimi, uluslararası ticaret yollarını, şehirleşmeyi ve deniz seviyesi değişimini doğrudan etkilediğine dikkat çekilirken; finans, göç ve eğitim gibi alanlarda da dolaylı etkilerine işaret edildi.
Bu gelişmenin, Türkiye’nin “2053 Vizyonu” hedefleri doğrultusunda, bilim ve teknolojide yenilikçiliği teşvik eden bir ekosistemi güçlendirerek; kritik alanlarda bölgesel ve küresel çekim merkezi haline gelme stratejisinin bir parçası olduğu belirtildi.
Kurulun Yapısı ve Görevleri
Kurul, Sanayi ve Teknoloji Bakanı başkanlığında; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, Dışişleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Milli Savunma, Tarım ve Orman, Ticaret ile Ulaştırma ve Altyapı bakanlıklarının ilgili bakan yardımcıları; TÜBİTAK Başkanı ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Kutup Araştırmaları Enstitüsü Müdürü’nün katılımıyla oluşturulacak.
Kurul yılda en az bir kez toplanacak; Başkan ihtiyaç duyulması halinde olağanüstü toplantılar düzenleyebilecek, alt kurul ve çalışma grupları oluşturabilecek. Ayrıca, üniversiteler, araştırma altyapıları, sivil toplum kuruluşları, meslek birlikleri ve özel sektör temsilcileri de toplantılara davet edilebilecek. Sekretarya hizmetleri TÜBİTAK aracılığıyla yürütülecek.
Bilimsel Gelişmelerle Kesintisiz Bağlantı
Bu adım, Türkiye’nin bilimsel etkinliğini artırma hedeflerine destek oluyor. Örneğin, 2025-2026 döneminde Antarktika’ya düzenlenecek 10. sefer kapsamında planlanan Antarktika Kutup Araştırmaları Üssü’nün inşası süreci devam ediyor. Ayrıca, 9. Ulusal Antarktika Bilim Seferi, 6 Şubat – 12 Mart 2025 tarihleri arasında 16 Türk ve 4 yabancı bilim insanıyla toplam 20 proje yürütüldü; üç lise öğrencisi de bu projelerde yer aldı.
Değerlendirme ve Beklentiler
Kurul, Türkiye’nin kutup bölgelerinde bilimsel varlığını sistematik olarak yönetmesi ve geliştirmesi için kritik bir araç.
Strateji belirleme, altyapı geliştirme ve uluslararası iş birliği süreçlerinde koordinasyon merkezi görevi görecek.
Bu adımlar, Arktika ve Antarktika’daki araştırmalar yoluyla Türkiye’nin imajını ve katılımını artıracak.



